CSS Validarea fisierelor

Un moft sau e chiar necesara?

Subiectul validarii fisierelor (X)HTML sau CSS a fost, si este inca, dezbatut pe multe forumuri de specialitate si probabil va mai fi mult timp de acum inainte. Intotdeauna vor fi pareri pro validare si pareri contra. Haideti sa vedem care sunt cateva dintre avantajele si dezavantajele obtinute in urma alegerii noastre de a valida sau nu o pagina.

Ce inseamna "a valida" o pagina?

Pentru cei care va puneti o asemenea intrebare, indiferent ca vorbim de cod (X)HTML sau CSS, raspunsul este unul singur: validarea unei pagini ne asigura ca sintaxa codului scris este corecta, conform specificatiilor "W3 Consortium". (organizatie al carei scop este acela de a emite specificatii ce asigura promovarea unui web "curat" si standardizat)

Trebuie sa spunem insa, ca daca avem o pagina valida, asta nu inseamna neaparat ca ea va fi afisata corect pe toate browserele.

De ce sa validam codul?

1 - Asigurarea compatibilitatii pe cat mai multe browsere
Chiar daca realizati siteul in asa maniera incat se vede perfect in browserul dvs favorit, este posibil sa nu fie afisat corect in toate browserele. Asta pentru ca nu toate au acelasi sistem de randare al paginii, unele sunt mai permisive cu erorile, altele mai stricte, etc. Avand o pagina valida, ne asiguram ca am eliminat cel putin o problema, si obtinem o compatibilitate maxima cu un numar mai mare de browsere.

2 - Vizibilitate in motoarele de cautare
Cand exista erori (de cod, de sintaxa) pe o pagina, unele browsere compenseaza aceste erori, si afiseaza totusi corect pagina. Nu la fel sta situatia insa, cand vorbim de motoarele de cautare. La fel ca si browserele, cand interpreteaza o pagina, crawlerul unui motor de cautare trebuie sa interpreteze codul sursa al paginii, si sa ia anumite decizii, in functie de continutul gasit. Avand o pagina invalida, riscati sa nu va fie indexata pagina, sau sa fie indexata partial.

3 - Profesionalism
Pana la urma, modul in care realizati paginile web, reflecta profesionalismul si aptitudinile dvs. Un portofoliu de site-uri valide va cantari mai greu in fata viitorilor clienti decat un portofiliu plin de pagini invalide, chiar daca ele se afiseaza corect in browser.

De ce sa NU validam codul?

Nu am gasit inca un raspuns la aceasta intrebare... Probabil pentru ca nu exista nici un avantaj in a avea pagini invalide...

Cum si unde validam un fisier CSS?

Pentru validarea fisierelor CSS folositi unealta pusa la dispozitie de W3C la adresa http://jigsaw.w3.org/css-validator/.